Aktuell konst

Konstutställning

Ragnar Nystedt – Måleri

65 verk visas i herrgårdens salong och gemak på andra våning.
Curator: Lena Maria Stigsdotter.

 

Ragnar Nystedt (1898 – 1979) Skulptör och målare utbildad vid Konstakademin 1923 – 1928, där han studerade skulptur för Carl Milles, och även utbildad i Frankrike och Italien.
Uppvuxen i ett borgerligt hem på Östermalm i Stockholm med sex syskon och där Ragnar beskrivs som det ”svarta fåret”. Under uppväxten tillbringar familjen somrarna på Östra Lagnö i Stockholms skärgård, och som är en plats som kommer att betyda mycket för Ragnar.
”Skulpterat kom han att överge för att ägna sig åt måleri och då främst åt porträttkonst, ljust pastelltonad fast det handlar om olja på duk. Flickansikten med sin dröjande blyghet, dimmigt blå-grönt och så ett blyertsstreck till kontur och stadga.”
”Koloriten kan mörkna också, mot jordfärger och mustighet och då följer allvaret med, nedåt. Det är färgen som anger stämningen, ingenting annat. Man ser drag av Modigliani, stillheten i de bleka och utdragna ansiktena. Eller den tidiga Siri Derkert. Och det är diskret vackert, aldrig att det blir påträngande.” (Jan-Olov Nyström)

Utställningen pågår till den 30 april 2019.

(Bilderna på sidan är beskurna)