Aktuell konst

ÖVRE FRYKENS KONSTRUNDA påsk 19 – 21 april

Ulvsby herrgård plats 27, i Sunne

Evalena Jönsson Lunde – skulptur
Mia Wallin– måleri
Carolina Levén – måleri
Anneli Raninen Lundberg – blandtekniker, silver, glas
Olle Orrö – Foto

Konstnär: Evalena Jönsson
Genre:       Skulptur i betong och brons
Facebook:www.facebook.com/betongevalena/

Evalena Jönsson Lunde
Genom mitt arbete inom teater och film, som kostymör/maskör,
varav åtta produktioner på Västanå Teater, har jag alltid skapat
rollkaraktärer. Det försöker jag överföra till mina skulpturer,
jag söker figurer i olika sinnesstämningar och med specifik karaktär.
Jag skulpterar i lera och gjuter i olika material, betong, brons, worbla,
papier maché, järn och diverse blandmaterial.
Här är ett utdrag från en recension jag fick från PashminArt Gallery i Hamburg:
”I teatern såväl som i konst, betonar Evalena vikten av karaktär och stämning för att det ska kännas intressant, estetiken måste ha ett innehåll och inte bara en yta …
Evalena Jönsson Lunde för natur och kultur tillsammans, inte i en binär motsättning där Människan är dominant över naturen, men i en nära blandning, som båda är lika bra och en enhet … Ibland förmedlar hennes verk en form av naturens tragedi.”

Konstnär: Mia Wallin
Genre:       Måleri
Instagram: @miawallinart:

Mia Wallin
Född värmländska som numera bor i Göteborg. Autodidakt inom måleri och jobbar med akryl och spraypaint. Jag tycker om detaljer, mycket färg, har stor kärlek till grafiska former och urkultur, så jag försöker överföra det till bilder. Olika personer uppfattar konst på olika saker och jag tycker att just bildkonst är som bäst när ett uttryck kan skapa flera olika tolkningar hos sin publik. Jag målar för att jag älskar att se vad som växer fram och bestämmer sällan i förväg vad jag vill att tavlan ska föreställa,
på så sätt hoppas jag att den som kikar på bilden
inte ska känna sig skriven på näsan utan bli nyfiken på att titta lite extra. Varmt välkomna till mig!

Konstnär:  Carolina Levén.
Genre:        Måleri
Hemsida:  www.carolina leven.se
Facebook: sv-se.facebook.com/galleri.c.leven

Carolina Levén
är uppvuxen i Kil och bor nu i Karlstad och i Barcelona. Hon har sedan barnsben tyckt om att måla och att skapa så det var ett självklart val för henne att läsa Estetisk linje – bild på gymnasiet. Efter studenten fortsatte hon mot det dåvarande drömyrket, Florist. Tanken att få skapa i färg och form utav blommor, var ren och skär lycka. Efter några år ändrade hon riktning och utbildade sig till lärare. Idag arbetar hon som lärare på gymnasiesärskolan på Sundstagymnasiet och som svensklärare på Institut Nòrdic i Barcelona. Carolinas måleri tog fart för några år sedan och det är en spännande resa som hon nu befinner sig på.
Carolina vill med sin konst sprida glädje, väcka tankar och bjuda betraktaren på en färgsprakande upplevelse. Det utmärkande med hennes målningar är just starka färger samt stora format som genom mönster, former, varma och kalla färger skapar sitt eget formspråk och dynamik.

Konstnär: Anneli Raninen Lundberg
Genre: Blandtekniker, silver, glas
E-post:ateljekarl@yahoo.com
Hemsida:www.ateljekarl.se

Anneli Raninen Lundberg

bor och verkar i Slottsbron
Jag har hållit på med konst och konsthantverk i olika former och tekniker så länge jag kan minnas. Jag älskar att experimentera med teckning, måleri och fotografi för att få fram den känsla jag är ute efter i nya, spännande uttryck.
Min passion för silversmide och skulptur fick möjlighet att blomma ut när jag upptäckte det nya materialet silverlera, ett lerliknande material som är gjort helt av finmalt silver. När silverleran och andra leror i metall kom till runt 2000-talet hittade jag det perfekta mediet för att ge mina små smyckesskulpturer ett uttryck av organisk styrka.

Jag arbetar också med glasfusing i smått och stort, och smälter samman allt från små smycken till stora fat i konstglas.

Konstnär: Olle Orrö
Genre:      Foto
Hemsida:www.fotoolle.se

Olle Orrö
Är född i Göteborg och boende i Sävedalen.
Varför fotografera? Min introduktion till fotografins värld började när jag pryade andra hälften av sextitalet. Jag har för mig att vi pryade i 7:an på den tiden, men jag kan ha fel. I vilket fall som helst så pryade jag som laboratorieassistent (tyckte nog att det fräckt namn utan att veta vad det var) hos laboratoriet på SKF. I laboratoriet fanns en fotograf som förbarmade sig över mig. Jag fick följa med honom och fotografera, framkalla film och papper och hantera stor- och mellanformatskameror. Eftersom han lät mig göra mycket själv så gjorde det ett avtryck i mig. Förmodligen var det som fick mig att köpa kamera och börja fotografera när jag tjänade egna pengar och hade råd med kamera. SKF har för övrigt varit min arbetsgivare de senaste 37 åren.
Drömbild? Jag tror inte att jag har någon speciell drömbild. Ibland känns det när man tar bilden att ”Där satt den”. Kan man sedan få bilden att växa i bildbehandling och därefter få uppskattning för den, så är det gott nog för mig.

Lars Larsson Cobra Park
Jazzkonsert fredag 19 och lördag 20 april klockan 16.

 

Välkommen till jazzkonsert i stora salongen på Ulvsby herrgård i Sunne och möt Lars Larsson Cobra Park med Lars Larsson – Niclas Rydh – David Bäck – Edward Olsson mfl … ja ibland blir det väldigt många mfl – det spelas och sjungs både högt och lågt, ja nästan så rutorna skallrar, taket bågnar och golvtiljorna knakar på Ulvsby herrgård i Sunne. Välkommen du också till påskens stora jazzfest – mitt i konsten på Övre Frykens Konstrunda. Skönt svängig jazz för både stora och små!

 

Konstutställning Ragnar Nystedt – Måleri

 

65 verk visas i herrgårdens salong och gemak på andra våning. Curator: Lena Maria Stigsdotter.

Ragnar Nystedt (1898 – 1979) Skulptör och målare utbildad vid Konstakademin 1923 – 1928, där han studerade skulptur för Carl Milles, och även utbildad i Frankrike och Italien. Uppvuxen i ett borgerligt hem på Östermalm i Stockholm med sex syskon och där Ragnar beskrivs som det ”svarta fåret”. Under uppväxten tillbringar familjen somrarna på Östra Lagnö i Stockholms skärgård, och som är en plats som kommer att betyda mycket för Ragnar. ”Skulpterat kom han att överge för att ägna sig åt måleri och då främst åt porträttkonst, ljust pastelltonad fast det handlar om olja på duk. Flickansikten med sin dröjande blyghet, dimmigt blå-grönt och så ett blyertsstreck till kontur och stadga.” ”Koloriten kan mörkna också, mot jordfärger och mustighet och då följer allvaret med, nedåt. Det är färgen som anger stämningen, ingenting annat. Man ser drag av Modigliani, stillheten i de bleka och utdragna ansiktena. Eller den tidiga Siri Derkert. Och det är diskret vackert, aldrig att det blir påträngande.” (Jan-Olov Nyström)

Utställningen pågår till den 30 april 2019 på Ulvsby herrgård i Sunne.

(Bilderna på sidan är beskurna)