Aktuell konst

FÖNSTER MOT HIMLEN

Serbiskt Ikonbroderi
Ljubina Nesovic

20 JUNI – 31 AUGUSTI

VERNISSAGE 20 JUNI 15 -18

Vi är stolta över att få välkomna konstnären Ljubina Nesovic och få möjligheten att visa hennes konst – Ikoner i serbiskt konstbroderi av yppersta klass. Välkommen att träffa konstnären på vernissagen 20 juni klockan 15–18.

Hemslöjdskonsulent Carina Olsson, Region Värmland, berättar om broderier och Kyrkoherde Emeritus Valter Fryxelius om Ikoner. Välkommen till vernissage med mingel.

Curator Marion Bergsjö

Utställningen arrangeras i samarbete med Nedre Fryksdals Konstförening och Svenska Kyrkan/Sunne Pastorat

LJUBINA NESOVIC
Född 1960, uppväxt i centrala Serbien och bosatt i Sverige sedan 2015.
Ljubina inspirerades att brodera på dubbelt siden med guld- och silvertrådar 2008 då hennes första barnbarn Sara föddes. Ljubina oroade sig över att den lilla flickan inte skulle få kunskap om sitt ursprung och bestämde sig därför att studera både den tro och den kultur som finns i Serbien och presentera sina tankar och funderingar i form av broderi. Sidenbroderi har en lång tradition i Serbien. Konstnären har arbetat över 10 år i ett konstgalleri. Genom sin vänskap och genom samtal med samtida konstnärer började Ljubina studera olika tekniker och stilar inom måleriet. Tack vare kontakten med dessa konstnärer och deras berättelser kom Ljubina i kontakt med konsthistoria – en värld öppnade sig som senare inspirerade henne att själv skapa sin en egen tolkning i form av fribroderi.

Tro och kärlek är grunden i Ljubinas konst. Huvudmotivet är att tro och tilltro gör livet lätt. Ljubina understryker innehållets styrka genom att lyfta fram den serbiska traditionen och de religiösa symbolerna i både material och utförande. Med nålens flyktighet låter Ljubina sina trådar flöda över det glimrande sidenet – hon täcker den djupt färgade satängen med guld, silver och strålande färger i sitt fria broderi och för oss in i sin dimension

Kreativitet och förnyelse är karakteristika för denna konstnär och Ljubina Nesovic använder en mycket speciell och svår teknik som kräver både stort tålamod och stor´teknisk kunskap. Det tar veckor – ibland månader – att förfärdiga detaljerna i konstverken. Arbetena genomsyras av kraftfull symbolik och det är Ljubinas egna tankar som styr. Ljubina ställde ut första gången 2012 i Kragujevac stadsmuseum i Serbien. Utställningen kallades ”The road goes on forever” – ett citat efter hobbiten Bilbo Baggins i Sagan om ringen av JRR Tolkien.

“The Road goes ever on and on
Down from the door where it began.
Now far ahead the Road has gone,
And I must follow, if I can,
Pursuing it with eager feet,
Until it joins some larger way.
Where many paths and errands meet.
And whither then? I cannot say”

Välkommen in i en sagolik textil värld!