Kronohäktet

Nya kronohäktet har 13 herrgårdsrum, varav två juniorsviter. Varje rum har namn efter en person som historisk koppling till herrgården – verkligheten eller i berättandet. Här finns Drottning Kristinas svit, Unga Grevinnan, Gösta Berling, Länsman Scharlin, Grevinnan Märta Dohnas rum – och självklart har Majorskan fått sitt rum – Margareta Celsings rum. Anna Stina Biörklund, som gjorde herrgårdens kök välkänt och värt sin resa finns självklart med. Alla rummen är unikt inredda av konstnären och scenografen Lena Maria Stigsdotter. Alla rum har sjöutsikt, trägolv med mjuka vackra mattor, sköna sängar, bekväma sittmöbler, läslampa för avkopplande bokläsning och TV med bra utbud. Badrummen är vackert kaklade och har  bänkskiva i vacker bohusgranit där handfatet är nedsänkt. Kranar i gammaldags stil sätter en särskild prägel liksom utvalda lampor.

Juniorsviterna har balkong med utsikt över sjön Fryken och det omgivande odlingslandskapet, och kan enkelt omvandlas till tvårumssvit med ett sovrum och ett sällskapsrum. Juniorsviterna är möblerade med bekväm sittgrupp, stor TV med bra utbud, stort vackert kaklat badrum med dusch och kranar i brons och bänk i bohusgranit. Vackra trägolv och mjuka mattor gör rummen ombonade.

När du bor i Kronohäktet är det nära till Drottning Kristinas badstuga, längst ner i huset, med både örtbastu och finsk bastu, djupa lyxiga kopparbadkar där man kan koppla av i ett varmt stilla bad och försjunker i den vackra utsikten över sjö.
Välkommen in i stillheten.

Rummen i Kronohäktet passar fint för dig som vill koppla av och unna dig lite extra i en vacker, avkopplande och lugn miljö.

Pris logi SEK 1195 per person i dubbelrum.
Boka gärna det förmånliga weekendpaket med logi i herrgårdsrum, tillgång till mini-spa, badrock & tofflor på rummet, frukostbuffé med egna och lokala specialiteter och fyrarätters herrgårdsmiddag med sex serveringar SEK 1790 p. i dubbelrum i Kronohäktet.

Boka på info@ulvsbyherrgard.se

PS! Inom en snar framtid kommer du att kunna boka direkt på hemsidan, det är inte riktigt klart än så ett tag får det bokas via mail – eller om du vill ringa så når du oss på 0565 140 10.

Kronohäktet

Varför kallas byggnaden Kronohäktet och varför Drottning Kristinas badstuga?
Från mitten av 1700-talet och fram till senare delen av 1800-talet bodde traktens kronolänsmän på Ulvsby herrgård, och arrestlokaler och länsmans kontor fanns i byggnaden som har sitt ursprung i 1600-talet.  Den länsman som kom att bli mest känd är Kronolänsman Anders Wahlstrand (hans porträtt finns i gemaket intill biblioteket) som Selma Lagerlöf lär ha haft som förebild till Länsmans Scharling i romanen Gösta Berlings Saga. Länsmansgården – som Selma kallade Ulvsby herrgård i romanen – var en av platserna i romanen och just på Länsmansgården – vår Ulvsby herrgård – firade Länsman Scharling sin födelsedag 8 mars och alla var alltid bjudna till den generösa festen. I berättelsen ser man ner i häktet från festsalen och på majorskan från Ekeby som sitter häktad för lösdriveri sedan Gösta Berling och Kavaljererna kört iväg henne från hem och bruk, då de  har gått i förbund med djävulen. Selma Lagerlöf tilldelades, som första kvinna, Nobelpriset i Litteratur och kunde med hjälp av prispengarna köpa tillbaka barndomshemmet Mårbacka. Du kan besöka Mårbacka och följa med på en visning i Selmas Lagerlöfs hem och höra berättelsen om en synnerligen intressant person – då som nu!

Drottning Kristinas badstuga.

Året 1649 annekterade Drottning Kristina Ulvsby herrgård och lät sina officerare bo på herrgården. Om Kristina själv var på Ulvsby vet vi inte, men hade hon varit det så hade hon säkert uppskattat ett vackert bekvämt rum med utsikt över Fryken och det omgivande odlingslandskapet. Badstugan då! Drottning Kristina uppskattade ett varmt bad  i sitt kopparbadkar och på 1600-talet växte antalet badstugor runt om i landet. Då Drottning Kristina har haft betydelse för Ulvsby herrgårds historia, och dessutom var en kvinna som valde att gå sin egen väg, så är badstugan uppkallad efter henne.