Kavaljersflygeln

I det gamla sädesmagasinet finns det sex rum på andra våning i lantlig romantisk stil, alla med dusch, toalett och TV. Rummen är lite mindre och flera av dem har utsikt mot sjön eller de lantliga omgivningarna och renoverades 2016. 

På första våning finns en enkel minisvit med ett mindre sovrum och ett litet sällskapsrum, som även kan användas som sovrum. Duschrum och toalett finns i anslutning till rummet och man har sin egen ingång till våningsplanet. Båda rummen har TV. Passar bra för den som vill ha lite mer utrymme eller familjer och vänner som reser tillsammans.

Varför kallas den Kavaljersflygeln?
Ja, kanske för att man sedan lång tid uppkallat rummen efter Kavaljererna i Selma Lagerlöfs roman Gösta Berlings Saga.

Från mitten av 1700-talet och fram till senare delen av 1800-talet bodde traktens kronolänsmän på Ulvsby herrgård, med häktet runt knuten. Den länsman som kom att bli mest känd är Kronolänsman Anders Wahlstrand (hans porträtt finns i gemaket intill biblioteket) som Selma Lagerlöf lär ha haft som förebild till Länsmans Scharling i romanen Gösta Berlings Saga. Länsmansgården – som Selma kallade Ulvsby herrgård i romanen – var en av platserna i romanen och just på Länsmansgården – vår Ulvsby herrgård – firade Länsman Scharling sin födelsedag 8 mars och alla var alltid bjudna till den generösa festen. I berättelsen ser man ner i häktet från festsalen och på majorskan från Ekeby som sitter häktad för lösdriveri sedan Gösta Berling och Kavaljererna kört iväg henne från hem och bruk, då de  har gått i förbund med djävulen. Selma Lagerlöf tilldelades, som första kvinna, Nobelpriset i Litteratur och kunde med hjälp av prispengarna köpa tillbaka barndomshemmet Mårbacka. Du kan besöka Mårbacka och följa med på en visning i Selmas hem och höra berättelsen om en synnerligen intressant person – då som nu!