Sagolika sunne

Värmland är sinnenas landskap. Ta för dig av alla de upplevelser som väntar utanför dörren till Ulvsby herrgård. Här kan du i lugn och ro ha din bas för några dagars eller en veckas upptäcktsfärd. I trakterna runt Sunne finns bland annat Selma Lagerlöfs minnesgård Mårbacka, Västanå Teater, vars föreställningar i Berättarladan tar andan ur besökarna, och Rottneros park med en unik trädgård och skulptursamling. Du som vill låta sommarsemestern gå i kulturens tecken bokar in dig under Kulturveckan i Sunne som bjuder på ett omfattande och intressant program varje år i augusti.


Många av våra gäster varvar gärna kulturupplevelser med utflykter längre ut i naturen. Bara en knapp mil norr om Ulvsby herrgård kan du ta dig upp på Tossebergsklätten, en mycket speciell bergsknalle på 343 m ö h. Här uppe ligger Värmland för dina fötter och vid klart väder ser du många mil i alla väderstreck. I Sunne finns ett par certifierade Värmlandsleder – den kortare Sundsbergsleden och den längre Ängenleden. Du tar dig också enkelt vidare norrut förbi Torsby till Hovfjället för både vandring och skidåkning.

Andra dagar styr du kosan mot en konstupplevelse i söder runt Karlstad och vid Vänern. Ta vägen öster om Fryken och gör ett första stopp på Alma Löv Museum i Östra Ämtervik. I residensstaden väntar Lars Lerins konsthall Sandgrund och Värmlands Museum. I Borgvik finns Sliperiet med både utställningar och en restaurang väl värd ett besök. Passa även på att besöka Mimmi Design strax intill, som designar och säljer unika kläder i linne.  I Arvika, i västra Värmland, blir det självklara besök både på Rackstadmuseet och Arvika Konsthall.

Här i Värmland vill vi även bevara och utveckla traditionen med hemslöjd och konsthantverk. Håll utkik längs med våra landsvägar efter gårdsbutiker och konstnärer, som håller sina ateljéer öppna för besök, och spännande loppisar. Vackert hantverk finns hos Klässbols Linneväveri som väver Nobelduken, prinsesslakan och mycket annat fint för hemmet.